Hete Bliksem schotel

Hete bliksem is een echte stamppot. In het originele recept zitten alleen aardappel, appels (zoete en zure) en flink wat uien. Ook als ovenschotel smaakt dit gerecht echter uitstekend.

Ingrediƫnten (voor vier tot vijf personen)

  • 1 kilo aardappels
  • 5 appels, bijvoorbeeld Elstar
  • 400 gram gemengd gehakt
  • 2 grote uien
  • 2 eetlepels suiker
  • 50 milliliter melk
  • 1 flinke theelepel mosterd
  • een klont boter
  • 100 gram geraspte kaas
  • zout en zwarte peper

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil ondertussen de aardappels en breng ze in een pan met ruim water en een flinke snuf zout aan de kook. Laat de aardappels ongeveer 20 minuten koken.

Schil ondertussen vier van de vijf appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in blokjes. Zet ze op het vuur met een bodempje water. Breng aan de kook en laat de appels gedurende 10 minuten zachtjes koken.

Snipper de uien of hak ze fijn in een keukenmachine. Verhit vervolgens een klontje boter in een hapjespan en fruit de uien met een snufje zout gedurende 2 minuten. Voeg het gehakt toe en bak het geheel tot het gehakt rul is. Breng op smaak met peper en zout.

Haal de appels van het vuur en meng 2 eetlepels suiker door het geheel. Giet vervolgens de aardappels af en stamp ze met de melk, een goede klont boter en de mosterd tot een mooie stamppot. Schep hier het gehakt en het appelmengsel bij en roer goed door. Proef en breng eventueel verder op smaak.

Stort het geheel in een ingevette ovenschaal en snijd je laatste appel in ringen. Verdeel de appel over de ovenschotel en zet 30 tot 35 minuten in de oven.

Variatietips hete bliksem schotel

Voeg extra veel zwarte peper toe aan de ovenschotel. Dit haalt de smaken nog meer naar boven.