Hete bliksem met gehakt

Hete bliksem is een van die gerechten die je eigenlijk te weinig maakt. Als je het dan weer eens proeft, vraag je jezelf af waarom je het niet elke dag eet. Deze variant is gemaakt met gehakt en is lekker zoet. Geen zoetekauw? Halveer dan de hoeveelheid suiker.

Ingrediënten (voor een pan vol)

  • 1,5 kilo aardappels
  • 1,5 kilo zure appels, bijvoorbeeld Goudrenetten
  • 500 gram gehakt
  • 250 gram suiker
  • 300 gram uien, fijngesneden
  • 1 theelepel kaneel
  • olie of boter
  • peper en zout
  • nootmuskaat (optioneel)

Bereidingswijze

Zet 1,5 liter water op voor de aardappels. Voor dit recept kunnen ze zowel geschild als ongeschild gebruikt worden. Was de aardappels in het laatste geval goed. Snijd de aardappels in kleine stukjes en zet ze in ruim water op het vuur. De aardappels moeten net onder staan. Kook in circa 15 minuten gaar.

Schil ondertussen de appels en snijd ze in stukjes. Vul een pan met ongeveer 5 centimeter water en zet deze samen met de appels op het vuur. Breng aan de kook en laat het mengsel vervolgens op laag vuur zo’n 12 minuten koken. Schep af en toe om.

Fruit de uien in een hapjespan en voeg het gehakt toe. Bak tot het gehakt rul is.

Stamp de aardappels tot een puree en haal het appelmengsel van het vuur en voeg de suiker toe. Meng vervolgens de aardappelpuree en het gehakt door het appelmengsel en roer tot een geheel.

Breng op smaak met peper, zout, kaneel en nootmuskaat en serveer direct. Lekker met een frisse salade.

Variatietips voor hete bliksem met gehakt

Laat het gehaktmengsel weg en serveer de hete bliksem met gebraden karbonaadjes.

Voeg een scheutje melk of een klontje boter toe aan de aardappelpuree voor een smeuïger resultaat.